Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Pęczak z pesto buraczanym

Kasza jest idealnym składnikiem diety w naszym klimacie. Szkoda tylko, że tego nie doceniamy. Podobnie jest z burakami - są bardzo zdrowe i dodają nam energii na cały dzień.  Przepis smaczny, zdrowy i szybki od naszej czytelniczki - pęczak z pesto buraczanym. SMACZNEGO!

pęczak z pesto buraczanym

składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 4-5 ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 100 ml kremówki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 camembert lub brie
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • tymianek
  • pieprz
  • sól

przyrządzanie:

  • Wyjmij ser z lodówki, pokrój w kostkę i odstaw na bok, żeby doszedł do temperatury pokojowej.
  • Pęczak gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przelej zimną wodą.
  • Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekane drobno 2-3 ząbki czosnku. Nałóż pęczak i podsmaż. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Buraki pokrój na drobne części i blenduj do momentu uzyskania konsystencji pasty. Przypraw dwoma ząbkami czosnku, tymiankiem solą i pieprzem. Mieszaj z kremówką i podgrzewaj.
  • Słonecznik upraż na suchej patelni.
  • Nałóż porcję pęczaku i pesto. Na wierzch rozłóż camembert i posyp słonecznikiem. Do ozdoby świetnie nada się świeży tymianek. Delikatnie skrop olejem rzepakowym.