Masz chandrę? Denerwuje Cię jesień i chłód? Nie ma lepszego sposobu na ponurą pogodę niż przepyszny, prawdziwy sernik. To bardzo prosty przepis, który wyjdzie każdemu!
czas: 1,5 h
składniki:
masa serowa:
- 1,30 kg sera tłustego (sami mielimy przynajmniej 2 razy lub kupujemy gotowy już zmielony)
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1 masło (osełka 300 g)
- 12 jaj
- 2 cukry waniliowe
- 2 szklanki cukru
- rodzynki (opcjonalnie)
- ciasteczka typu digestive
- masło 50 g
przyrządzanie:
Na początek przygotowujemy spód ciasta. Rozpuszczamy masło na wolnym ogniu i wlewamy je do pokruszonych ciastek. Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę przenosimy do wyłożonej papierem formy i mocno uciskamy aby stworzyła płaski fundament naszego ciasta. Tak przygotowany spód czeka już tylko na masę serową.
Wszystkie składniki na masę dokładnie miksujemy. Zalewamy masą nasz spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 godzinę.
Smacznego!