Ta zupa to serowa uczta! Rozpływa się w ustach, a podana z grzankami zyskuje na przyjemnej chrupkości. Nie czekaj, do dzieła, na pewno Ci zasmakuje!
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- 1 litr bulionu
- 250 g serka topionego (śmietankowego)
- 2 cebule, pokrojone w kosteczkę
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- garść posiekanej pietruszki
- garść posiekanej cebuli dymki
- sól
- biały pieprz
przyrządzanie:
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę.
- Cebulę i czosnek szklimy na oliwie.
- W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy.
- Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą.
- Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem.
- Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką i drobno posiekaną cebulą dymką.