Francuska piekarnia w Twojej kuchni? Tak, to możliwe, w dodatku nie wymaga tyle wysiłku jak się wydaje! Upiecz z nami bagietki idealne i przekonaj się jak fantastycznie komponują się z każdym daniem. Chrupiąca skórka, miękkie wnętrze, nie można chcieć więcej!
czas:
wyrabianie 10 minut
wyrastanie 75 minut
pieczenie 15 minut
liczba porcji: 6 osób
składniki:
- 120 ml gorącego mleka (1/2 szklanki)
- 120 ml letniej wody (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 8 g drożdży instant (jedna paczka)
- 1 łyżeczka soli
- 340 g (2 szklanki) mąki pszennej typu 550 (mąka luksusowa)
- odrobina mąki do podsypania
przyrządzanie:
Masło i cukier rozpuścić w gorącym mleku, następnie dodać letnią wodę, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, dodać drożdże, wymieszać, następnie dodać sól i ponownie wymieszać. Do dużej miski przelać płynne składniki i powoli dodawać suche składniki cały czas mieszając, najlepiej mikserem. Po połączeniu wszystkich składników wyrabiać jeszcze przez około 3 minuty, do ujednolicenia ciasta. Jego konsystencja powinna być luźna i lepiąca.
Ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około 60 minut lub do czasu, gdy podwoi swoją objętość. Zależnie od temperatury otoczenia może to nastąpić szybciej (gdy jest bardzo ciepło), bądź później (gdy wyrasta w chłodnym pomieszczeniu).
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć na stolnicę posypaną mąką, wyrobić krótko, podzielić na dwie części, z każdej z nich uformować delikatnie długi wałek. Obie bagietki ostrożnie ponacinać w odstępach 5 centymetrowych, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do napuszenia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni z termoobiegiem. Przed włożeniem bagietek ściany piekarnika można kilkakrotnie spryskać wodą, dzięki czemu ich skórka będzie bardziej chrupiąca. Piec około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
Studzić na kratce przez co najmniej 10 minut.
Smacznego!
uwagi:
Bagietki będą wspaniałą bazą do bruschetty po włosku