Drożdżowe paszteciki z pieczarkami idealnie sprawdzają się do świątecznego barszczyku, można je też podjadać na sucho. Na wszelki wypadek zróbcie więcej, bo mało kto potrafi się im oprzeć!
składniki:
Farsz:
- 600 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 135 ml śmietany
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia (może być oliwa)
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 680 g mąki
- 1/3 łyżeczki soli
- 250 g zimnego masła
- 125 ml śmietany
- 3 jajka
- białko do posmarowania pasztecików
przyrządzanie:
Farsz:
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę wraz z bardzo drobniutko posiekanym czosnkiem
- Dodaj pieczarki i smaż aż odparuje z nich cała woda. Do smaku dodaj pieprz i sól.
- W misce wymieszaj śmietanę, żółtko i mąkę. Całość wlej do pieczarek i smaż, aż do zgęstnienia farszu. Odstaw żeby ostygł.
Ciasto:
- Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw, żeby zrobiły się płynne.
- Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zimne masło i rozgnieć palcami by nie było dużych grudek
- Wlej śmietanę, drożdże, jajka i zagnieć ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt i pokrój na 4 pasy. Na każdy z nich nałóż przygotowany wcześniej farsz, zawiń ciasto w rulon i delikatnie spłaszcz.
- Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem.
- Zrób delikatną kratkę na rulonikach i ostrą stroną noża pokrój na mniejsze, ukośne paszteciki. Ułóż na blaszce posmarowanej masłem i piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 180 *C
- Piecz przez około 20 minut (aż będą rumiane)
Lubisz gotować? Sprawdź tez nasze inne przepisy! (zobacz tutaj)