Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Bagietki idealne

Francuska piekarnia w Twojej kuchni? Tak, to możliwe, w dodatku nie wymaga tyle wysiłku jak się wydaje! Upiecz z nami bagietki idealne i przekonaj się jak fantastycznie komponują się z każdym daniem. Chrupiąca skórka, miękkie wnętrze, nie można chcieć więcej!
     

czas:

wyrabianie 10 minut

wyrastanie 75 minut

pieczenie 15 minut

liczba porcji: 6 osób

składniki:

  • 120 ml gorącego mleka (1/2 szklanki)
  • 120 ml letniej wody (1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 g drożdży instant (jedna paczka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 340 g  (2 szklanki) mąki pszennej typu 550 (mąka luksusowa)
  • odrobina mąki do podsypania

przyrządzanie:

Masło i cukier rozpuścić w gorącym mleku, następnie dodać letnią wodę, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, dodać drożdże, wymieszać, następnie dodać sól i ponownie wymieszać. Do dużej miski przelać płynne składniki i powoli dodawać suche składniki cały czas mieszając, najlepiej mikserem. Po połączeniu wszystkich składników wyrabiać jeszcze przez około 3 minuty, do ujednolicenia ciasta. Jego konsystencja powinna być luźna i lepiąca.

Ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około 60 minut lub do czasu, gdy podwoi swoją objętość. Zależnie od temperatury otoczenia może to nastąpić szybciej (gdy jest bardzo ciepło), bądź później (gdy wyrasta w chłodnym pomieszczeniu).

Gdy ciasto wyrośnie przełożyć na stolnicę posypaną mąką, wyrobić krótko, podzielić na dwie części, z każdej z nich uformować delikatnie długi wałek. Obie bagietki ostrożnie ponacinać w odstępach 5 centymetrowych, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do napuszenia.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni z termoobiegiem. Przed włożeniem bagietek ściany piekarnika można kilkakrotnie spryskać wodą, dzięki czemu ich skórka będzie bardziej chrupiąca. Piec około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.

Studzić na kratce przez co najmniej 10 minut.

Smacznego!

 

 

uwagi:
Bagietki będą wspaniałą bazą do bruschetty po włosku