Ten przepis na pysze babeczki idealnie nadaje się, gdy najdzie Cię nagła ochota na coś słodkiego. Już nie będziesz mogła stosować wymówki braku czasu na pieczenie, te muffiny robi się jedynie w pół godziny, czyli mniej więcej tyle, ile by zajęła Ci wycieczka do pobliskiego sklepu po coś słodkiego.
czas: 30 minut
składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół szkalnki cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- tabliczka mlecznej czekolady pokrojonej w drobną kosteczkę
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- szklanka mleka
- aromat waniliowy
przyrządzanie:
- Włącz piekarnik na 180 st. C z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, czekoladę i cynamon. W drugiej misce połącz kolejno olej, jajko, mleko i aromat. Nie trzeba nawet używać miksera, można wykorzystać: do suchych – łyżkę, a do mokrych – trzepaczkę.
- Następnie wymieszaj razem obie miski.
- Do papierowych foremek (tzw. papilotek) nałóż masę do ok. 2/3 ich wysokości (wychodzi około 20 muffinek).
- Piecz ok. 17-20 min (sprawdź po ok. 15 min wykałaczką – jeśli po wbiciu w ciacho pozostaje sucha, to za 2 min wyłącz piekarnik). Ciasteczka są małe więc szybko się pieką. Wyłóż je na kratkę, aby szybko wystygły. Można udekorować polewą (4 kostki czekolady roztopić z odrobiną mleka i margaryny).