Ser brie otaczany jest wieloma składnikami. Może być polany sosem jagodowym, posypany orzechami i suszonymi owocami lub po prostu panierowany i usmażony. Tym razem sprawdź jak ser brie smakuje w towarzystwie syropu klonowego i świeżego tymianku.
czas: 20 minut
liczba porcji: 1 osoba
składniki:
SER
- 1 opakowanie sera brie
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 gałązki świeżego tymianku
- szczypta soli
- kilka kromek chleba lub bagietki
- Oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
przyrządzanie:
SER
- Rozgrzać piekarnik do 200° C.
- Włożyć brie do małego naczynia żaroodpornego.
- Polać syropem klonowym, dodać tymianek i posypać szczyptą soli.
- Piec przez przez 15-20 minut, aż ser zacznie się topić.
GRZANKI
- Kromki skropić oliwą z oliwek.
- Włożyć kromki do piekarnika na około 5 minut.
- Wyciągnąć kromki i od razu posypać czosnkiem.
uwagi:
Zbyt długie trzymanie sera w piekarniku może sprawić, że ser zacznie twardnieć. Po 15 minutach należy przekuć ser drewnianym patyczkiem i zobaczyć czy brie przyklei się do niego. Będzie to oznaczać, że ser jest gotowy.