Ryba wcale nie musi być nudna! Przygotuj niecodzienną marynatę z miodu, imbiru i świeżych ziół. Zaserwuj sobie witaminy, proteiny i minerały.
liczba porcji: 2 osoby
składniki:
- 2 filety z łososia
- pół cytryny
- po gałązce świeżych ziół: tymianek, bazylia, rozmaryn.
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Rozgrzać piekarnik do 190°C.
- Z filetów ściągnąć skórę.
- Umyć filety, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Posypać solą i pieprzem.
- Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
- Czosnek obrać i posiekać.
- Wycisnąć sok z połówki cytryny.
- W małej misce połączyć imbir, cytrynę, miód i czosnek. Dokładnie wymieszać. Odstawić na około 20 minut.
- Posiekać świeże zioła.
- Filety posmarować marynatą i zawinąć w folię aluminiową.
- Piec przez około 20 minut.
- Na 5 minut przed końcem pieczenie posypać filety świeżymi ziołami.