Pieczenie pierników, to świąteczny obowiązek każdego z nas. Jeżeli do tej pory nie robiłaś pierników, to koniecznie poznaj naszą recepturę na aromatyczne pierniczki, które możesz zjeść lub ozdobić nimi swoje drzewko.
składniki:
- 1½ szklanki miodu
- 150 g masła
- 4 szklanki mąki pszennej
- 20 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
przyrządzanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Roztopić masło, dodać cukier, miód i dokładnie wymieszać.
- W misce połączyć mąkę, przyprawę do piernika, sodę, jajko i roztopioną masę z masła.
- Uformować ciasto i odczekać około 20 minut.
- Zwałkować ciasto i wyciąć ciasteczka.
- Ułożyć na blasze z wyścielonym papierem do pieczenia.
- Piec przez 15- 20 minut.
- Ozdobić roztopioną białą czekoladą.