Ciasta i słodycze to coś co każdy łasuch sam powinien umieć robić. Spróbuj przygotować ten prosty przepis na roladę biszkoptową z marmoladą, pójdzie szybko i będzie smacznie.
składniki:
- 6 jajek
- 6 łyżek gorącej wody
- 180 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- marmolada smak dowolny
- cukier puder do posypania lub polewa do polania
przyrządzanie:
- Żółtka oddzielamy od białek, równomiernie posypujemy cukrem i dodajemy 6 łyżek gorącej wody.
- Miksujemy wszystko na krem.
- Dodajemy porcjami mąkę cały czas delikatnie mieszając łyżką.
- Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem.
- Całość wykładamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy za pomocą szpatułki.
- W temperaturze 180 °C pieczemy przez około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
- Po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczkę.
- Ciasto również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką rolujemy, po czym odkładamy do przestudzenia.
- Dopiero ostudzone ciasto smarujemy od wewnątrz marmoladą.
- Ponownie zwijamy i okręcamy ściereczką, folią spożywczą lub aluminiową i delikatnie wygładzamy powierzchnie rolady, wtedy mamy pewność, że nadzienie będzie dobrze przylegało do ciasta.
- Roladę umieszczamy w chłodnym miejscu, najlepiej w chłodziarce.
- Posypujemy ciasto cukrem pudrem, żeby lepiej przywierało, można posmarować najpierw dowolną konfiturą.