Słodki, czekoladowy keks, to kolejna pozycja, która musi znaleźć się w świątecznym menu.
składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 125 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżka olejku waniliowego
- pół tabliczki czekolady deserowej 70 %
- 10 dag suszonych śliwek
- 10 dag orzechów włoskich
- 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Pół tabliczki czekolady
- Ozdoby do wyboru (orzechy, migdały, rodzynki, kokos)
przyrządzanie:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Masło i cukier utrzyj, stopniowo dodawaj jajka, olejek waniliowy i wystudzoną czekoladę.
- Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia, kakao i masę z czekoladą. Wszystko wymieszaj.
- Posiekaj bakalie i dodaj do masy.
- Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny i włóż do piekarnika.
- Piecz przez 60 minut.
- Po upieczeniu odstaw ciasto do ostudzenia i przygotuj polewę z roztopionej czekolady. Keks ozdób bakaliami.