Słodki, czekoladowy keks, to kolejna pozycja, która musi znaleźć się w świątecznym menu.
składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 125 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżka olejku waniliowego
- pół tabliczki czekolady deserowej 70 %
- 10 dag suszonych śliwek
- 10 dag orzechów włoskich
- 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Pół tabliczki czekolady
- Ozdoby do wyboru (orzechy, migdały, rodzynki, kokos)
przyrządzanie:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Masło i cukier utrzyj, stopniowo dodawaj jajka, olejek waniliowy i wystudzoną czekoladę.
- Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia, kakao i masę z czekoladą. Wszystko wymieszaj.
- Posiekaj bakalie i dodaj do masy.
- Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny i włóż do piekarnika.
- Piecz przez 60 minut.
- Po upieczeniu odstaw ciasto do ostudzenia i przygotuj polewę z roztopionej czekolady. Keks ozdób bakaliami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













