Zdrowe i pożywne danie? Bakłażan faszerowany mielonym mięsem, pomidorami i serem mozzarella to jest to! Szybki sposób na pyszny obiad!
liczba porcji: 4 porcje
składniki:
- 2 duże zdrowe, lśniące bakłażany
- 300 g mięsa mielonego
- 4 pomidory
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- świeży pieprz, sól
- 1 opakowanie mozzarelli (można zamienić na żółty ser)
- suszone oregano
- kawałek papryczki chili (zależy jak ostre dania lubimy)
- świeże listki bazylii
przyrządzanie:
- Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i pozbywamy się miąższu (nie wyrzucamy środka, odkładamy go do osobnej miseczki, przyda nam się potem do farszu).
- Bakłażany od wewnątrz posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, aby warzywa pozbyły się gorzkiego posmaku. Po tym czasie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Miąższ ze środka bakłażana kroimy w małe kawałeczki, cebulę kroimy w drobną kostkę, sparzone i pozbyte skórki pomidory kroimy na grubszą kostkę, papryczkę chili drobno siekamy, czosnek kroimy jak najdrobniej potrafimy.
- Pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem i chili podsmażamy na oleju.
- Na patelnię dorzucamy mięso i podsmażamy chwilę z cebulą.
- Nie wyłączając palnika do mięsa dodajemy miąższ z bakłażana i dalej podsmażamy.
- Do farszu dodajemy pomidory, przecier, przyprawy i podsmażamy około 5 minut.
- Do bakłażana nakładamy farsz, tak żeby nie wychodził za brzegi warzywa.
- Układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do nagrzanego do 180 *C piekarnika.
- Ser ścieramy na grubych oczkach.
- Gdy minie 40 minut pieczenia bakłażanów, posypujemy je startym serem i pieczemy jeszcze przez około 5 minut, żeby ser ładnie się roztopił.
- Zdobimy świeżymi listkami bazylii.