Składniki na masę serową:
- 15 dag margaryny
- 80 dag twarogu
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
- 4 jajka
- 25 dag maku
- 4 łyżki mąki
- 35 dag cukru
- 7 dag margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowe składniki:
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
- Twaróg przepuścić 2 razy przez maszynkę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać ser i roztopioną margarynę. Utrzeć do puszystej masy. Ubić piankę z białek i dodać delikatnie do masy serowej.
- Mak wypłukać, sparzyć, odsączyć i przekręcić 2 razy przez maszynkę na sitku o drobnych oczkach. Utrzeć żółtka z cukrem, i dodawać kolejno mak, mąkę, proszek do pieczenia, roztopioną margarynę ciągle mieszając masę.
- Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlewać paskami jeden na drugi na zmianę masę serową i makową. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 50 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać aż ciasto trochę przestygnie, gdyż za szybko wyjęte z piekarnika może opaść. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego 🙂