Moda na faszerowanie warzyw trwa. Oprócz pomidorów idealna do takiego kuchennego zabiegu jest papryka. Sprawdź prosty przepis na faszerowaną paprykę mięsem mielonym i ryżem.
liczba porcji: 4 porcje
składniki:
- 4 duże papryki
- 0,5 kg mięsa mielonego (dowolnego)
- 100 g ryżu
- 1 opakowanie mozzarelli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki bazylii
- szczypta chili
- szczypta tymianku
- szczypta oregano
- sól, pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
przyrządzanie:
- Papryki myjemy i odcinamy im gniazda nasienne, po czym odkładamy je na bok.
- Ryż gotujemy na sypko i studzimy.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.
- Do cebuli dodajemy mięso mielone, drobno posiekany czosnek oraz wszystkie inne przyprawy, podsmażamy.
- Dodajemy przecier pomidorowy i ryż, smażymy około 5 minut.
- Faszerujemy papryki przez otwory, w których było gniazdo nasienne.
- Pieczemy w żaroodpornym naczyniu w piekarniku nagrzanym do 180 *C przez około 40-50 minut.
- Po około 30 minutach pieczenia do papryki wkładamy pokrojoną mozzarellę.
- Podajemy z sosem pomidorowym lub z dowolnymi dodatkami.