Gnocchi jest typowo włoskim daniem, które podobnie jak nasze kopytka można przygotować z ziemniaków. W każdym regionie kluski podaje się w inny sposób. Jaki jest sekret idealnych gnocchi? Podajemy sprawdzoną recepturą na pyszne gnocchi z szynką parmeńską i aromatyczną bazylią!
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- szynka parmeńska
- świeżo mielony pieprz
- łyżka masła
przyrządzanie:
- Ziemniaki ugotuj. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
- Przesiej mąkę z łyżką soli, dodaj ciepłe ziemniaki.
- Roztrzep jajko i dodaj do mąki z ziemniakami. Połącz składniki i uformuj kulkę. Następnie uformuj wałek z ciasta i krój na 2 cm kawałki.
- Gotuj w osolonej wodzie, do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.
- Pomidorki przekrój na pół, podsmaż na maśle. Dodaj pieprz i pod koniec smażenie szynkę parmeńską.
SMACZNE? ZOBACZ RÓWNIEŻ: Domowe lody w środku zimy!