Alternatywa dla kotletów schabowych, czyli kotlety z piersi kurczaka. Idealne do ziemniaków, sałatek czy frytek. Zasmakuje mięsożercom ;)
składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 jajko
- pieprz/sól do smaku
- 2 łyżeczki curry
- 3 łyżki mąki
- oliwa z oliwek do smażenia
przyrządzanie:
- Piersi z kurczaka kroimy na odpowiadające nam wielkością kotlety. Lekko je tłuczemy.
- Mięso przekładamy do miski, w której posypujemy je solą, pieprzem, jedną łyżeczką curry i zostawiamy na około 15-20 minut.
- W jednej misce przygotowujemy mąkę do której dosypujemy łyżeczkę curry i mieszamy, w drugiej roztrzepujemy lekko jajko.
- Kotlety maczamy w mące a następnie w jajku.
- Smażymy po obu stronach, aż mięso uzyska ładny złoty kolor.
- Podawać z warzywami lub z frytkami.