Rozpływający się w utach serek z powodzeniem może zastąpić mięso na naszym talerzu. Dodatek soczystych jabłek i ciepłych migdałów sprawia, że camembert smakuje zupełnie inaczej niż na zimno. Sprawdź, jak zrobić pyszną potrawę!
składniki:
- 1 ser camembert
- kilka migdałów
- 1 jabłko
- pieprz świeżo mielony
- liść mięty
- opcjonalnie pół łyżeczki miodu do polania sera
przyrządzanie:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Obierz jabłko i pokrój. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej odrobiną miodu. Piecz przez około 20 minut.
- Migdały zetrzyj na tarce.
- Wierzch sera posyp pieprzem świeżo mielonym i wiórkami migdałów.
- Wyciąg jabłka, ułóż na serze i piecz wszystko jeszcze około 10-15 minut.
- Aby sprawdzić, czy ser jest już gotowy, wystarczy go naciąć. Idealny ser powinien być w środku płynny.
- Gotowe danie ozdób liściem mięty i polej odrobiną miodu.
SMACZNE? Zobacz ten przepis: Chrupiące krążki z cebuli