Ostrygi to symbol luksusu, ale również jeden z najbardziej cenionych afrodyzjaków. Ostrygi można podawać na wiele sposobów - na zimno, zapiekane, z sosem lub nadzieniem. Dzisiaj proponujemy Wam ostrygi zapiekane z dodatkiem parmezanu
składniki:
- 8 dużych ostryg
- 8 łyżek tartego parmezanu
- 8 cienkich plastrów masła
- Natka pietruszki
- Chilli
- Sok z cytryny
przyrządzanie:
- Muszle oczyszczamy z wodorostów, najlepiej przy użyciu szczoteczki pod bieżącą wodą. Następnie ostrym nożykiem ostrożnie podważamy skorupki i otwieramy. Przy użyciu ostrego nożyka odcinamy ostrygi od skorupek. Płytsze skorupki odrzucamy, a głębsze opłukujemy i zachowujemy.
- Połówki posypujemy najpierw solą, następnie łyżką parmezanu, chilli, łyżeczką posiekanej natki pietruszki i plastrem masła.
- Wszystkie ostrygi układamy w naczyniu żaroodpornym i kropimy sokiem z cytryny.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni, przez około 7-10 minut.
Smaczne? Spróbuj tego: Pieczony camembert z migdałami i jabłkami