Prosty i szybki posiłek, który możesz przyrządzić na słodko i na słono. Wybór dodatków też zależy od Ciebie. Smaczne i uniwersalne danie!
składniki:
- dowolne pieczywo ok. 6 kromek (może być czerstwe, np. bagietka, chałka itp.)
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo cukru waniliowego)
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Jajko mieszamy razem z mlekiem, solą, ekstraktem waniliowym i cynamonem.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Każdą z kromek maczamy z obu stron przez chwilkę w masie jajecznej i kładziemy na rozgrzanej patelni.
- Smażymy aż kromka uzyska złoty kolor.
- Tosty możemy podawać z powidłami, syropem klonowym i owocami.