Sos beszamelowy - składnik wielu dań z różnych zakątków świata. Już teraz poznaj łatwy przepis na ten świetny dodatek!
czas: 15 minut
składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ok. 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
przyrządzanie:
- Na patelnię wrzucamy dwie łyżki masła. Rozpuszczamy masło na małym ogniu.
- Do rozpuszczonego masła dodajemy dwie łyżki mąki. Mieszamy aż mąka połączy się z masłem i nie będzie śladu po żadnych grudkach.
- Gdy mąka z masłem się połączą wlewamy mleko (najlepsze będzie letnie).
- Mieszamy cały czas, dodajemy gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu – mieszamy.
- Gęstość sosu zależy od ilości dodanego mleka, jeśli chcemy mieć sos do sosjerki to powinniśmy dodać 2 szklanki mleka. Sos z 1,5 szklanki mleka pasuje do zapiekanek, jako baza do pizzy itp.
- Sos zdejmujemy z palnika, gdy będzie gładki i kremowy.