Zrazy są jedną z potraw, które w Polsce znają chyba wszyscy. Jest to nie tylko jeden z popularniejszych sposobów na wieprzowinę, ale też jeden z pyszniejszych! Tradycyjne staropolskie zrazy znakomicie komponują się z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym! Palce Lizać!
składniki:
- kapusta biała 50 dag
- mięso wieprzowe 25 dag
- cebula 1 szt
- bułka 1 szt
- mleko 1/2 szklanki
- jajko 1 szt
- mąka pszenna 1 łyżka
- margaryna 2 łyżki
- sól 1 szczypta
- pieprz czarny 1 szczypta
- kostka rosołowa 1 szt
- kminek 1 szczypta
- zielenina 1 garstka
- tłuszcz do smażenia 1/2 kostki
przyrządzanie:
Kapustę kroimy na 5-6 części i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na dwóch łyżkach tłuszczu, dodać odciśniętą kapustę i smażyć na małym ogniu 5 minut, stale mieszając. Kapustę i mięso przepuścić przez maszynkę z odciśniętą bułką, dodając jajko i posiekaną zieleninę.
Doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę. Formować podłużne zrazy, obtaczać je w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Nie należy formować zbyt dużych zrazów, gdyż w środku mogą pozostać surowe.
Zobacz też: Zrazy z kaparami