Chcesz przywitać swoich gości szybką i smaczną przekąską? Spróbuj przyrządzić roladki z boczku z kozim serem i szpinakiem! - Pycha!
liczba porcji: 2 osoby
składniki:
- ulubiona zieleninka (rukola, szpinak, sałata)
- garść szpinaku
- 25 dag koziego sera w 1 kawałku
- 15 dag wędzonego boczku
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
przyrządzanie:
- Zieleninkę dokładnie myjemy, suszymy i układamy na talerzach.
- Ser kroimy na 8 podłużnych kawałków.
- W każdy kawałek sera staramy się delikatnie wbić po dwa listki szpinaku.
- Na plasterki boczku kładziemy kawałki koziego sera ze szpinakiem i dokładnie je owijamy mięsem. Możemy spiąć wykałaczką.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 *C, do momentu aż boczek zrobi się chrupiący, a ser zacznie powoli się rozpuszczać (jeśli boisz się, że ser Ci wycieknie podczas pieczenia, możesz przedtem podsmażyć odrobinę boczek, dzięki czemu szybciej się zapiecze).
- Upieczone roladki połóż na sałacie.
- Oliwę oraz sok z cytryny mieszamy z solą i pieprzem. Polewamy roladki i sałatę.