Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Do czego podawać wina słodkie?

Do czego podawać wina słodkie?

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Tortellini zapiekane pod serową pierzynką

Potrzebujesz oryginalnego i smacznego obiadu? Spróbuj przygotować świetną zapiekankę z tortellini w towarzystwie boczku i pierzynki serowej. Palce Lizać!

tortellini-74341_640

składniki:

  • 250 g tortellini  (dowolne, może być np. z mięsem lub szpinakiem)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 dużą cebulę
  • 2 serki topione - Ementaler (100g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany (30 %)
  • 100 g żółtego sera
  • natkę pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól (do gotowania makaronu)

przyrządzanie:

  • Tortellini gotujemy minutę krócej niż na opakowaniu.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, boczek na troszeczkę większe kawałki, ząbek czosnku bardzo drobno siekamy – wszystko razem podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
  • Żaroodporne naczynie nacieramy od wewnątrz oliwą. Wykładamy ugotowane tortellini.
  • Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
  • Ser topiony wrzucamy do garnuszka, dodajemy śmietanę i podgrzewamy do ich rozpuszczenia. Gdy składniki uzyskają płynną konsystencję dodajemy podsmażoną cebulę z boczkiem. Dokładamy zioła prowansalskie, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.  Gotujemy razem około 1 minuty.
  • Przygotowanym sosem zalewamy tortellini.
  • Na wierzch dodajemy starty żółty ser.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut.

 

Zobacz też przepis na: Zapiekanka z brukselką i ziemniakami