Smak popcornu karmelowego kojarzy nam się głównie z kinem i wakacjami. Już dziś ten słodki przysmak możesz przyrządzić u siebie w domu! Sprawdź nasz przepis - to proste!
składniki:
- woreczek popcornu
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych bez soli
- 125 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 duże łyżki miodu
- łyżeczka sody
przyrządzanie:
- Do głębokiego garnka wlewamy cienką warstwę oleju i mocno podgrzewamy.
- Gdy olej będzie gorący wrzucamy kukurydzę, przykrywamy garnek pokrywką i podgrzewamy (co jakiś czas potrząsamy garnkiem).
- Gdy popcorn przestanie strzelać, zdejmujemy garnek z ognia.
- Dużą miskę smarujemy od wewnątrz cieniutko masłem i wysypujemy tam popcorn. Na wierzch sypiemy posiekane drobno orzeszki.
- Na sporym ogniu roztapiamy masło, miód i cukier – cały czas mieszamy.
- Gdy karmel zacznie bulgotać przykręcamy gaz na średni i gotujemy (nie mieszając) aż sos stanie się złoty, gdy to nastąpi dodajemy sodę i mieszamy.
- Wylewamy gorący karmel na popcorn – mieszamy łyżką, by pokryć wszystkie ziarenka.
- Podajemy gdy karmel zastygnie.