Obłędnie czekoladowe ciasto z rumem zaspokoi nawet największego maniaka czekolady. Jest gęste, słodkie i cudownie pachnie. Sami spróbujcie!
składniki:
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 200 g masła
- tabliczka gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 120 ml wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- Szczypta sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka brązowego cukru
- 3 jajka
- 80 ml śmietany 12%
- 4 łyżki rumu
przyrządzanie:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kawę, wodę i roztopione masło. Wszystko mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
- Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i brązowym cukrem.
- Jajka ubijamy ze śmietaną, a następnie dodajemy do mąki.
- Do masy dodajemy ostudzoną masę czekoladową i rum.
- Wszystko mieszamy na gładką masę i przelewamy do foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 140 stopni przez 1,5 godziny.
ZOBACZ: Pancakes z jogurtem greckim i bananami