Carpaccio to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które najczęściej przygotowuje się z mięsa wołowego, ale coraz częściej wykorzystuje się cielęcinę, dziczyznę lub łososia.
składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- garść rukoli
- orzeszki pinii
- parmezan
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Aby uzyskać cienkie plastry, musimy zamrozić kawałek polędwicy.
- Na początku zawijamy polędwicę w folię spożywczą, a następnie w folię aluminiową. Mięso wkładamy do zamrażalki na około 30 minut.
- Po tym czasie kroimy polędwicę w cienkie plastry. Następnie lekko rozpłaszczamy plastry (najlepiej nożem, który jest naoliwiony oliwą z oliwek).
- Aby przyprawić carpaccio, mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny.
- Smarujemy półmisek mieszanką i układamy carpaccio. Każdy plaster powinien lekko nachodzić na drugi.
- Całość jeszcze raz smarujemy olejem i dodajemy sól, pieprz, orzeszki, rukolę i parmezan.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: krążki cebulowe