Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Domowa bagietka pełnoziarnista

Czy jest coś lepszego niż domowe pieczywko ze świeżym masełkiem? Chyba nie! Sprawdźcie prosty przepis na bagietkę pełnoziarnistą!

bread-523098_1280

składniki:

  • 320 g wody
  • 1 łyżka miodu
  • 7 g suchych drożdży
  • 140 g mąki żytniej typ 2000
  • 70 g pszennej pełnoziarnistej
  • 240 g mąki pszennej typ 650
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

przyrządzanie:

  • Do miski wsypujemy wszystkie składniki, mieszamy dokładnie łyżką po czym wyrabiamy ręcznie ciasto. Można użyć też robota kuchennego (mieszamy przez 3 minuty na średnich obrotach).
  • Wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski (którą należy natrzeć oliwą) i przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  • Gotowe ciasto dzielimy na 4 części i formujemy bagietki (podsypując stolnicę solidnie mąką).
  • Bagietki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30-40 minut żeby podrosły. Na cieście nacinamy paseczki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 230*C.
  • Aby bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z 250 ml wody albo spryskujemy wodą powierzchnię bagietek.
  • Bagietki pieczemy przez około 15-20 minut.
  • Studzimy na kratce.

 

Zobacz też przepis na: Krążki cebulowe