Pierogi możemy podawać na różne sposoby. Tym razem proponujemy Wam kruche pierożki z grzybami, które usmażycie na głębokim tłuszczu. PYCHA!
składniki:
CIASTO
- 3 i ¾ mąki pszennej
- 1 jajko
- pól łyżeczki soli
- ¾ szklanki letniej wody
- ¼ szklanka mleka
- 1 mała cebula
- 25 dag grzybów suszonych
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Mąkę przesiewamy na stolnice. Robimy dołek i dodajemy letnie mleko. Mieszamy, wbijamy jajko, dodajemy sól i wodę. Wszystko zagniatamy na elastyczne ciasto.
- Grzyby moczymy przez około 40 minut. Następnie gotujemy przez około 25 minut. Po tym czasie mielimy przez maszynkę, następnie dodajemy jajko i smażymy na maśle z cebulką przez około 20 minut.. Przyprawiamy.
- Ciasto wałkujemy, za pomocą szklanki wykrawamy koła i układamy farsz. Smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.