Avocado ma wiele zastosowań w kuchni. W Polsce dopiero zaczynamy doceniać ten owoc, bo jak się okazuje, ma w sobie wiele cennych składników odżywczych, a przy tym działa przeciwstarzeniowo. Nie tylko można z niego przyrządzić meksykańskie guacamole, ale również różnego rodzaju pasty na kanapki, sałatki i desery. Jest to szybki, smaczny i efektowny deser, który z pewnością zadowoli twoich bliskich.
fot. Opała Agnieszka
składniki:
- 2 dojrzałe avocado
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 banany
- Garść świeżej mięty
- Pół soku z limonki
- 2-3 łyżki syropu z agawy
przyrządzanie:
- Przekroić avocado na pół.
- Wyjąć miąższ i wrzucić do miseczki, następnie dodać roztopioną w kąpieli wodnej ostudzoną czekoladę, miętę, banana, sok z limonki i wszystko zblenderować.
- Jeśli mus będzie zbyt gorzki, należy dodać kilka łyżek syropu z agawy i przemieszać.
- Podajemy w pucharkach lodowych, bądź w skórce od avocado.
- Przyozdobić listkami mięty.
ZOBACZ: Shake ze szpinaku