Zbliża się Wielkanoc, w związku z tym duże ilości jajek zagoszczą na naszych stołach. Jest to taki element menu, które zahacza o wiele tematów. Jedni mówią, że jajka są znakomite podczas diety odchudzającej. Inni ciągle straszą szkodliwym cholesterolem. Kucharze zaś przygotowują nam coraz to pyszniejsze jajeczne wynalazki. Oto 7 faktów o JAJKACH, które koniecznie warto wiedzieć!
Zobacz też: Jajko w koszulce – jak je zrobić?
1. Od podstaw
Przeciętne kurze jajko waży około 60g i ma około 83 kalorii. Warto wiedzieć, że białko ścina się w temperaturze 60-70 °C, natomiast żółtko w temperaturze 65-70 °C. Co ciekawe, białko rozpuszcza się w wodzie, żółtko zaś w rozcieńczonych solach.
Eksperci podkreślają szczególną wartość białka, które znajdujemy w jajku. Jest ono łatwo przyswajalne przez organizm i jak uznała Światowa Organizacja Zdrowia, jest ono wręcz wzorcowe. 100 gramów białka jajka dostarcza tylko 45 kalorii i jest cennym źródłem aminokwasów.
Na kolejnej stronie więcej o jajkach!