Babeczki cytrynowe są idealne do dekoracji wielkanocnego stołu lub w sam raz do koszyka. Poznaj nasz przepis!
składniki:
- 130 g jogurtu naturalnego
- 80 g masła
- 2 duże jajka
- skórka z 1 cytryny
- sok z połówki cytryny
- 1 i ½ szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- do posypania (do wyboru lukier, migdały, czekolada)
przyrządzanie:
- Wymieszaj jogurt z roztopionym masłem. Dodaj jajka i skórkę z cytryny, a następnie roztrzep.
- Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę.
- Przełóż ciasto do foremek (¾ wysokości).
- Piecz w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut.
ZOBACZ: Jaja na Wielkanoc