Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Ciabatta z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ciabatta to rodzaj włoskiego chleba wykonany z mąki pszennej i drożdży. Jeżeli do ciasta dodamy oliwki i pomidory suszone, to będzie to  śródziemnomorska wariacja na temat pieczywa. Posmakuj, a z pewnością ci zasmakuje. 

5880686317_282cab4dd8_b

składniki:
 

  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki drożdży
  • czarne oliwki
  • suszone pomidory
  • 250 ml ciepłej wody
 

przyrządzanie:

  1. Pomidory i oliwki drobno siekamy.
  2. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki aż powstanie dosyć klejąca masa.
  3. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki.
  4. Po upływie tego czasu formujemy z ciasta bagietkę.
  5. Układamy bagietkę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy materiałową szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  6. Jak ciasto wyrośnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Wypiekamy przez około 30 minut.

 

 

ZOBACZ TEŻ: Bezglutenowy chlebek gryczany