Masz ochotę na niestandardowe śniadanie w wersji na słono? Postaw na omlet ze szpinakiem! Robi się bardzo prosto, a doznania smakowe są genialne. W sam raz na śniadanie singli, ale znakomicie sprawdzi się też podczas weekendowych posiłków dla całej rodziny!
składniki:
- 2 jajka
- duża garść świeżych liści szpinaku
- sól, pieprz
- 1/4 szklanki mleka
- olej (do smażenia)
- parmezan (do posypania)
przyrządzanie:
Umyj szpinak i wyrzucić go na patelnię na dużym ogniu.
Kiedy liście będą już “zwiędnięte” dodaj do nich sól, pieprz i zdejmij z ognia.
Ubij 2 jajka, aż będą miały konsystencję piany.
Dodaj 1/4 szklanki mleka, sól, pieprz i ubijaj ponownie. Do gotowej masy dodaj szpinak i delikatnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wlej masę. Podsmaż z jednej i z drugiej strony.
Na minutę przed zdjęciem omleta z patelni, posyp go parmezanem.
SMACZNEGO!
Zobacz też: Omlet ze szpinakiem i jagodami goi