Czy jest coś lepszego od świeżego, domowego pieczywa? Doskonale wypieczona bagietka z cebulką i makiem doda CI energii na cały poranek! Pokochaj pieczenie tak jak my!
składniki:
- 400 g mąki pszennej razowej
- 8 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- duża cebula
- łyżeczka maku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- szklanka wody letniej
przyrządzanie:
- Cebulkę pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek.
- Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami.
- Stopniowo dolewać wody, a na końcu dodać cebulkę i oliwę z patelni.
- Zagnieść ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Formować bagietki, ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
- Wyrośnięte bagietki naciąć nożem i posypać makiem.
- Piec przez około 40 minut w 210 stopniach.