Makaroniki to malutkie francuskie ciasteczka, które podbijają serca wielbicieli słodkości na całym świecie. Wciąż w Polsce istnieje niewiele cukierni, które je proponuje. Dlatego najlepiej zrobić je samemu!
składniki:
- Na makaroniki:
- 125 g migdałów mielonych
- 3 białka jaj
- 200 g cukru pudru
- 30 g cukru
- pomarańczowy barwnik spożywczy
- Na krem:
- 150 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki brzoskwiniowej marmolady
przyrządzanie:
1. Mieszamy migdały z cukrem pudrem. Ubijamy białka. Gdy masa zacznie osiągać sztywność, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką, sztywną masę.
2. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik spożywczy.
3. Do masy z białek stopniowo dodajemy mieszankę mąki migdałowej i cukru pudru.
4. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do wypieków.
5. Za pomocą rękawa, wyciskamy ciastka i robimy makaroniki.
6. Odkładamy je na godzinę, aby wyrosło.
7. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C i wkładamy makaroniki na środkową kratę. Po 2 minutach uchylamy drzwi piekarnika i tak pieczemy jeszcze przez 13 minut. Upieczone makaroniki odkładamy do wystudzenia.
8. Robimy krem: miksujemy serek z cukrem pudrem i dodajemy marmoladę.
9. Przekładamy kremem, składamy je i wstawiamy do lodówki.
ZOBACZ TEŻ: Pomarańczowa mini babeczka!