Oto niepowtarzalne ciasto, które z pewnością zasmakuje wszystkim koneserom słodkości. Tarta z białą czekoladą, malinami, jabłkami i borówkami amerykańskimi. I jak tu być na diecie...?
składniki:
Ciasto:
180 g mąki
100 g zimnego masła
30 g cukru
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
200 ml śmietany 30%
tabliczka białej czekolady
1 jajko
garść malin
garść borówki amerykańskiej
1 jabłko
przyrządzanie:
1. Mąkę przesiewamy i dodajemy sól i cukier.
2. Dodajemy masło i jajko. Zagniatamy. Owijamy ciasto folią i wkładamy na chwilę do lodówki.
3. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Wierzch i boki delikatnie nakłuwamy widelcem.
4. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze do 200 stopni.
5. W międzyczasie roztapiamy białą czekoladę w śmietance na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając. Studzimy i łączymy z roztrzepanym jajkiem.
6. Obieramy jabłko i kroimy. Wrzucamy na ciasto wszystkie owoce. Zalewamy masą z białej czekolady. Zapiekamy chwilę.
ZOBACZ TEŻ: Ciasto marchewkowe z orzechami