Zupa krem z pieczarek i chrupiące czosnkowe grzanki to doskonały pomysł na piątkowy posiłek. Bardzo prosty i ekspresowy przepis, który koniecznie musisz wypróbować.
składniki:
- 50 dag pieczarek
- 1 duża cebule
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 ziemniaki średnie ziemniaki
- 100 ml kremówki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
przyrządzanie:
- Cebule obierz i pokrój w piórka.
- Pieczarki pokrój na ćwiartki.
- Ziemniaki pokrój w kostkę.
- Podgrzej bulion, dodaj ziemniaki i gotuj do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
- Na patelni podsmaż cebulę i pieczarki. Następnie dodaj do bulionu.
- całość zblenduj, dodaj śmietankę i przypraw do smaku.
- Podawaj z czosnkowymi grzankami.
ZOBACZ TEŻ: Kasza pęczak z warzywami