Macie czasem ochotę rozpocząć dzień od czegoś słodkiego? Oto błyskawiczny przepis na naleśniki z musem truskawkowym. Pycha!
składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
Mus truskawkowy:
- 200g truskawek świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka cukru
przyrządzanie:
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko. Całość mieszamy. Kolejno, ciągle mieszając dodajemy mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto.
2. Przygotowujemy mus. Jeśli mamy świeże truskawki – myjemy je i po umyciu usuwamy szypułki (w przypadku mrożonych zasypujemy cukrem, czekamy aż puszczą sok, a następnie miksujemy). Wkładamy do malaksera, zasypujemy cukrem i miksujemy.
3. Jeżeli mamy świeże truskawki – nakładamy do ozdoby.
4. Możemy posypać cukrem pudrem.