Mrówkowiec to popularne ciasto, które gości w wielu polskich domach. Jak go przygotować? Oto popularny przepis od naszego fana, pana Adama Sarny.
składniki:
- margaryna (1 kostka)
- jajko (6 sztuk)
- mąka (2 szklanki)
- mak (150 g)
- cukier - 1,5 szklanki
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
przyrządzanie:
- Utrzyj margarynę z cukrem na jednolitą masę.
- Do masy dodawaj na zmianę raz jajo raz porcję mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec ucierania dodaj suchy mak i cukier wanilinowy.
- Ciasto piecz około 60 minut w 180°C.
- Po wyjęciu i ostudzeniu możesz je polukrować lub polać polewą czekoladową i udekorować orzechami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














