Uwielbiamy tarty! Robi się je szybko, wyglądają bardzo wytrawnie i jak smakują... Dziś podrzucamy przepis na tartę z kabanosami drobiowymi Cedrob, pieczonymi pomidorami i boczniakami! Naprawdę pyszna. Spróbujcie sami.
składniki:
- 300 g mąki
- 3 żółtka
- 170 g masła (20 g do wysmarowania blaszki) 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
- 300 g kabanosów drobiowych z filetem Cedrob
- 150 g pomidorków cherry
- 250 g boczniaków
- 300 ml śmietany 36%
- 100 ml mleka 3,2%
- Sól
- Pieprz
przyrządzanie:
Przygotowujemy ciasto na tartę:
Mąkę posiekać z masłem. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę. Odstawić do leżakowania w lodówce na 30 minut. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciasto, ułożyć papier pergaminowy i wysypać ryżem lub fasolą, aby ciasto nie rosło. Bazę piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15-20 minut.
Przepis na farsz:
Kabanosy pokroić i obsmażyć na suchej patelni. Następnie rozdrobnić boczniaki i obsmażyć z odrobiną soli i pieprzu, po czym odcisnąć nadmiar wody. Na upieczonej bazie tarty należy ułożyć podsmażone boczniaki, następnie kabanosy i przekrojone na pół pomidorki cherry. Całość zalać mlekiem wymieszanym ze śmietanką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez około 15-20 minut.