Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Co jadać w pracy – poradnik dla zapracowanych

Czy dieta może mieć wpływ na efektywność pracy? Tak! Dowodzą tego najnowsze badania przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia, z których wynika, że spożywanie regularnych posiłków może zoptymalizować koncentrację, nawet o 20 proc. Jak zatem komponować swoje codzienne menu?

Business People Having Meeting And Eating Pizza

Nadmiar obowiązków i brak czasu sprawiają, że prawidłowe odżywianie w trakcie pracy schodzi na drugi plan. Według raportu Co jedzą Polacy? (IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services) wynika, że aż co trzeci Polak w ciągu 8 godzin pracy spożywa tylko jeden posiłek.

– Nieregularne spożywanie posiłków w pracy może skutkować spadkiem poziomu glukozy we krwi, co przekłada się na braki energii, uczucie zmęczenia i spadek efektywności. Dlatego też przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 2-3 godziny, a spędzając 8 godzin w pracy powinno się jeść co najmniej 2 razy komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps.

Dieta wspierająca pracę mózgu

W codziennym, „pracowniczym” jadłospisie warto wykorzystać składniki, które stymulują pracę mózgu i poprawiają koncentrację. – Głównym źródłem energii dla mózgu są węglowodany złożone, które znaleźć można w pełnoziarnistym pieczywie, wrapach wieloziarnistych, kaszy gryczanej czy roślinach strączkowych. Te komponenty diety trawione są przez dłuższy czas, dlatego też cukry uwalniane są stopniowo nie powodując gwałtownych skoków czy spadków energii, jak w przypadku cukrów prostych komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps.

Innymi składnikami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania mózgu są witaminy z grupy B, których niedobór powoduje osłabienie koncentracji, potas mający kluczową rolę w przewodnictwie nerwowym mózgu czy magnez działający przeciwstresowo. Źródłem tych składników są m.in. mleko, jaja, warzywa liściaste czy migdały.

Wrap zamiast kanapki

Brak czasu na zaplanowanie zdrowych i regularnych posiłków poza domem, to również przyczyna mało różnorodnej diety Polaków. Aż połowa osób codziennie spożywa kanapki, nie dbając o urozmaicenie dietyi. A ważne, żeby posiłek składał się z różnych składników uzupełniających się wzajemnie, jak: węglowodany złożone, białka i niewielką iloś

tłuszczu. Dlatego też kanapka z białego pieczywa bez masła i z serkiem do smarowania nie jest odpowiednim źródłem składników mineralnych dla organizmu. Smaczną i odżywczą alternatywą do tradycyjnego chleba są posiłki przyrządzane z wrapów. W zawartość takiego placka można zawinąć niemal wszystko: warzywa, owoce, ryby, mięso czy ser.

Zdrowe przekąski

– Oprócz drugiego śniadania lub lunchu nasze codziennie, biurowe menu warto urozmaicić lekkimi przekąskami. Powinny one mieć maksymalnie 200 kalorii i być źródłem błonnika, który pęczniejąc w żołądku daje nam uczucie sytości. W roli przekąsek najlepiej sprawdzą się orzechy, suszone owoce lub pokrojone w plasterki warzywa tj. marchewka, papryka, rzepa czy ogórek komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps.

Należy jednak pamiętać, by przekąski nie były dodatkowym posiłkiem w naszym codziennym jadłospisie, a częścią zbilansowanej diety. Dlatego po 2-3 godzinach od śniadania można sięgnąć po lekką przekąskę, a po kolejnych godzinach zjeść lunch, by utrzymywać odpowiedni poziom glukozy we krwi i móc w pełni skoncentrować się na pracy.