Okres świąteczno-noworoczny to czas rodzinnych spotkań, podczas których trudno oprzeć się pokusie spróbowania tradycyjnych dań. Kapusta z grzybami, pierogi, smażony karp i babcine makowce – to dania nienależące do lekkostrawnych. Po tak intensywnym dla układu pokarmowego czasie organizm wymaga oczyszczenia z toksyn. Jak skutecznie i bez uszczerbku dla naszego organizmu przeprowadzić poświąteczny, domowy detoks?
Żeby detoks przyniósł efekty musimy go dobrze zaplanować i dobrać odpowiednie produkty, na podstawie których skomponujemy nasze „detoksowe” menu. Wszystko to można osiągnąć w zaledwie trzech krokach.
Po pierwsze – uzupełnij płyny
Kiedy chcemy oczyścić nasze ciało – bierzemy kąpiel. Tak samo funkcjonuje wnętrze naszego organizmu – skuteczne oczyszczenie go z toksyn wymaga nawodnienia. Nasz organizm w ciągu dnia potrzebuje od 2 do 2,5 litra płynów. Najlepiej zapotrzebowanie to uzupełni niegazowana woda mineralna. Pamiętajmy jednak, że najbardziej skuteczny efekt nawodnienia osiągniemy pijąc częściej, a małymi łykami. – Jeśli nie przepadamy za smakiem wody, warto sięgnąć po ziołowe mieszanki, które w składzie zawierają m.in. łopian, cykorię, skrzyp polny, nasiona czarnuszki czy korzeń mniszka lekarskiego. To zioła o właściwościach moczopędnych, które najpierw pomogą nawodnić, a potem szybciej oczyścić organizm. – podpowiada dietetyk Aleksandra Lutkiewicz. Choć będzie trudno, na czas detoksu zrezygnujmy z kawy i czarnej herbaty.