Sklepowe warzywa zazwyczaj zostały wyhodowane w towarzystwie pestycydów, no chyba, że wybierasz organiczne produkty. Ale dzisiaj przyglądniemy się tym pierwszym – warzywom i owocom, które zawierają mnóstwo szkodliwych dla człowieka substancji. Ta chemia jest na skórce i na szczęście możemy ją usunąć. Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców? Zobaczcie.
Pestycydy to nic innego jak substancje chemiczne, których używa się do zabijania szkodników żerujących na roślinach. Najwięcej pestycydów zawierają: ziemniaki, jabłka, papryka, seler, brzoskwinie, wiśnie, brzoskwinie, jagody oraz szpinak.
CO BĘDZIE POTRZEBNE?
- 2 litry wody
- 1/2 szklanki octu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
WYKONANIE:
- 1 litr wody łączymy z octem. Wkładamy warzywa lub owoce na 3 minuty. Wyciągamy.
- Teraz 1 litr wody mieszamy z sodą. Wkładamy tam warzywa na 3 minuty.
- Wyciągamy i płuczemy pod czystą wodą. Gotowe.