Wybór ciasta na lato nie jest łatwy. Chcemy mieć coś słodkiego, ale nie za słodkiego. A najlepiej, by słodycz mieszała się z lekką kwaskowatością. Dodatkowo byłoby idealnie, kiedy nasze ciasto nie byłoby zbyt ciężkie. A co jeśli to wszystko możemy uzyskać w bardzo prosty sposób? Malonowa chmurka jest na to idealnym dowodem.
Ciasto to składa się z bezy, która musi zostać wykonana jako pierwsza. Do jej zrobienia potrzebujemy:
- 2, 5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
- 100 gram cukru białego.
- 4 białka.
Kolejną warstwą jest śmietankowy krem, który zrobimy z:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżeczkę cukru pudru.
- 300 gram serka mascarpone.
Następnie wykonujemy galaretkę z malinami:
- 500 gram malin.
- 2 malonowe galaretki.
- Woda do galaretek.
Ostatnią warstwą w malonowej chmurce jest spód z kruchego ciasta:
- 150 gram maki pszennej.
- 100 gram masła w temperaturze pokojowej.
- 3 żółtka.
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Ciasto wykonujemy w ciągu półtorej godziny.