Humus jest przysmakiem, który każdy z nas zna, lubi, ale nie wszyscy wiemy jak go przygotować. A do tego nie są potrzebne umiejętności kulinarne. Wystarczy kilka chwil – i mamy gotowy humus.
Składniki
Do przygotowania humus, potrzebujemy 400 gram, ugotowanej ciecierzycy. Możemy wybrać ciecierzycę w puszce, której nie trzeba gotować. Będzie nam potrzebna pasta sezamowa, sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Do miski wrzucamy ciecierzycę. Zaczynamy ją blendować. Na początku dolewamy kilka łyżeczek wody po gotowanej ciecierzycy lub zalewy z puszki. Następnie dodajemy kolejno, wszystkie składniki, nie przestając blendować. PO dokładnym zmieszaniu wszystkich składników, dolewany wodę lub zalewę. Robimy tak aż do uzyskania jednolitej masy.
Porady
Jeśli nie przepadamy za standardowym smakiem humus, który dla niektórych może wydawać się mdły, możemy dodawać do niego dowolne dodatki. Najlepiej doprawiać go w wybrany przez siebie sposób, by stworzyć smak, który odpowiada nam najbardziej. Jednak nie warto zmieniać głównego składu, ponieważ smak może zmienić się nie do poznania.