Według Food Research Institute około 75% Polaków deklaruje codzienne picie kawy, a połowa twierdzi, że rozpoczyna dzień z filiżanką małej czarnej. Skoro kawa jest tak ważna także dla Twoich pracowników, nie może zabraknąć jej w firmowej kuchni. Tym bardziej, że dobra kawa w biurze daje co najmniej kilka korzyści.
Podsumowanie:
- Kawa w biurze (https://www.tchibo-coffeeservice.pl/rozwiazania-dla-biznesu/dla-biur/) to nie tylko dodatek. To jeden z ważnych elementów przyczyniających się do zwiększonej efektywności i lepszego samopoczucia pracowników.
- Kawa w biurze jest potrzebna nie tylko pracownikom umysłowym, ale też fizycznym. Dobroczynne działanie napoju jest bowiem szerokie i różnorodne.
- Jaka kawa w biurze sprawdzi się najlepiej? To zależy od indywidualnego charakteru biura oraz gustu i potrzeb pracowników.
Kawa dobra na wszystko?
Dobroczynne właściwości kawy znane są od stuleci. Potrafi odgonić nawet największe zmęczenie, zachwycić unikalną mieszanką smaku i aromatu, a pita w odpowiednich ilościach nawet wydłuża życie. Korzyści, jakie daje dobra kawa w biurze są jednak inne i ważniejsze z punktu widzenia pracodawcy lub menedżera.
Zasługa leży po stronie kofeiny
To ona skutecznie pobudza centralny układ nerwowy. W ten sposób zwiększa kreatywność i szeroko rozumianą wydajność umysłową. Pracownicy po dobrej kawie w biurze szybciej i lepiej realizują powierzone im zadania. Są w tym bardziej otwarci, co zwiększa szansę powstania nowych, cennych pomysłów. Tym bardziej, że regularne picie kawy sprzyja rozwojowi logicznego myślenia.
Kawa poprawia także pamięć, tak ważną zwłaszcza przy wykonywaniu powtarzających się czynności. Ten na pierwszy rzut oka niepozorny napój blokuje receptory adenozyny w mózgu. To daje efekt szybkiego pobudzenia i zmniejsza poczucie senności. Z drugiej strony zwiększa wydzielanie dopaminy – hormonu szczęścia. Zatem nic dziwnego, że łyk dobrej kawy w biurze poprawia nastrój pracownika i tym samym całego zespołu. Trzeba wspomnieć też o tym, że niewiele rzeczy integruje ludzi w pracy tak dobrze, jak spotkania nad kubkiem smacznej, gorącej kawy.
Kawa w biurze – czy tylko dla pracowników umysłowych?
Raport Food Research Institute wskazuje, że po kawę w biurze sięgają najczęściej marketingowcy, przedstawiciele handlowi, pracownicy naukowi i pisarze. Jednak korzyści, o których napisaliśmy wyżej – zwłaszcza efekt pobudzenia i poprawy sprawności – doceniają także pracownicy fizyczny i osoby wykonujące swoje zawodowe obowiązki w systemie zmianowym, często pracujące nocą i do późnych godzin wieczornych. Można więc powiedzieć, że niezależnie od branży w jakiej działa Twoja firma, kawa w biurze to dobry pomysł i z pewnością znajdzie wielu zwolenników.
Jaką kawę do biura wybrać?
Wybór konkretnej kawy do biura uzależnij od preferencji swoich oraz pracowników względem jakości ziaren, gatunku (Arabika, Robusta czy mieszanka?), stopnia palenia i pochodzenia. Jeśli dowodzisz zespołem o dużej świadomości ekologicznej i społecznej, zwróć też uwagę na to, czy wybrana kawa do biura posiadana odpowiednie certyfikaty – nie tylko jakości, ale świadczące też o pozyskaniu ziaren w sposób bezpieczny dla środowiska i lokalnej społeczności.
Warto też wsłuchać się w głos pracowników – sprawdzić po jakie rodzaje napoju sięgają najchętniej i najczęściej oraz jak dużą wagę przykładają do jakości kawy. Wolą klasyczną czarną czy może wersje mleczne? Bardzo mocną czy delikatną? Preferują Arabikę czy może Robustę? Lubią kawę konkretnej marki czy nie zwracają uwagi na logo? Dobrym pomysłem jest przeprowadzenie ankiety w firmie lub skorzystanie z pomocy doświadczonego doradcy, który po uzyskaniu odpowiedzi na kilka pytań na temat charakteru i funkcjonowania biura doradzi, jaką kawę do biura warto wybrać.