Fish&chips czyli angielska ryba z frytkami. Znamy świetny przepis na ten fast food!
składniki:
- 3 filety rybne z dorsza
- 1 litr oleju
- 140 g mąki
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 250 ml jasnego piwa,
- ziemniaki na frytki
- sól
- pieprz
- sos worchester
przyrządzanie:
ilety dorsza rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem.Skropiłam cytryna na 10 minut. W misce wymeiszac mąkę z mąką kukurydzianą – u mnie bułka tarta ktora zagęściła ciasto – z proszkiem do pieczenia i solą. W innym naczyniu wymieszać piwo z jajkiem i połączyć z sypkim składnikami do momentu uzyskania gładkiego ciasto. Rybę zanurzać w cieście i smażyć w głebokim tłuszczu na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu rybę osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z frytkami i cytryna oraz sosem worchester.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem