Tak proste, że aż wstyd tego nie przygotować. Idealne do spożywania jako osobny napój, jak i składnik koktajli
przepis z kuchni: włoskiej
czas: tydzień
liczba porcji: 20
składniki:
2 kg pomarańczy, najlepiej sycylijskich
0,7 litra spirytusu
cukier - minimum 0,3 kg
woda
przyrządzanie:
Pomarańcze obrać ze skórek cienko, tak by zostawić jak najmniej białego miąższu, obecnego od wewnętrznej strony. Skórki zalać spirytusem, odstawić na tydzień w słoneczne, ciepłe miejsce.
Następnie przygotować syrop cukrowy. Przygotowany z pół litra wody i 0,3 kg cukru powinien ucieszyć miłośników mniej słodkich. Ale warto zacząć od mniejszych ilości cukru – ten zawsze można dodać, a z przesłodzonym alkoholem nie za bardzo wiadomo co zrobić, bo dodawane alkoholu lub wody będzie rozcieńczać jego smak.
uwagi:
Obrane pomarańcze zjeść lub wycisnąć z nich sok. Smacznego :)