Coś dla fanów owoców morza! Aromatyczne krewetki w pomidorach już teraz mogą zagościć w Twojej kuchni. Sprawdź prosty przepis na te pyszne danie!
składniki:
- 400g krewetek np. królewskich
- 3 ząbki czosnku
- 150 g pokrojonych pomidorów (mogą być koktajlowe przekrojone na pół)
- kilka listków świeżej bazylii
- sok z 1/2 limonki
- 1/4 szkl białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła (bardzo dobrze sprawdzi się masło ziołowe)
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 3 łyżki oliwy
- sól
przyrządzanie:
- Czosnek kroimy na plasterki i podsmażamy na oliwie.
- Na patelnie wrzucamy umyte i oczyszczone krewetki i smażymy około 5 minut.
- Dodajemy pokrojone pomidory, sok z limonki, wino i dusimy 5 minut.
- Dodajemy masło, tymianek, porwaną bazylię, odrobinę soli i mieszamy na patelni (ale już zdjętej z palnika).